Wednesday, March 18, 2009

Pengasuh Kecil..

Aku mmg suka peratikan eryna bila dia tgh main sensorang..selalunya lepas aku amik dia kat taska..aku akan bukak tv citer Spa Q..sementara dia lak sebok menyusun baby doll and bear dia kat depan tv tu..main pondok2..kecoh betul mulut dia..

tgk tu..semua baring atas bantal..

Masa tu la aku dpt tgk aksi dia berckp dgn anak patung dia tu semua..apa yg aku paham dr situ..dia mengajuk balik apa yg telah berlaku kat taska dia..sbb cara dia susun patung tu atas bantal..pastu tepuk2 dan dodoi sorang2 mcm yg pengasuh dia buat kot..kadang2 aku tgk dia pukul mana2 anak patung yg kononnya degil tak nak tdo lagik..dlm hati aku terdetik..*eh?mcm ni ke pengasuh tu buat kat budak2 tu?..dan yg paling aku takuti..diaorg buat mcm tu kat anak aku!..

Tgklah..bergelimpangan sudu ngan mangkuk tu..tgh bg mkn la tu..

Alahai..tak tenteram jiwa aku ni kalau fikir mcm tu..takut anak aku tak happy dan terseksa sepjg berada kat taska tu..budak still tak pandai mengadu..risau jugalah kann..tp sepanjang aku htr kat taska tu..tak pernah lagik aku jumpa walau segaris luka atau lebam kat badan anak aku..kalau ada..hai..mmg aku tak kan lepaskan..

Lagi satu..setiap kali aku ambil eryna kat taska tu..tak pernah lagik aku tgk anak aku dlm keadaan sedih..happy memanjang..senyum meleret..so bila fikir mcm ni..lega lah sikit hati aku..


Tgh bagi pakai bedak..

pas bedak..kasi sikat pulak..yg sorang lagi tengah menyusu..hai..bz anak dara aku..hehe


Kadang2 bila aku terbaca kisah2 penderaan kanak2 kat suratkhabar..jiwa aku mulalah berkecamuk..naluri keibuan gitew!..terus fikiran aku melayang kat anak aku nun jauh di taska tuh..sederas kilat jugak lah aku akan call taska tu tanya keadaan anak aku kat sana..biasalah kan..sifat curiga tu mesti ada..

malulah tu..hahahaha

4 comments:

Emy said...

mmg semua akan risau nyeh! tp at least anak ko dh pandai bercakap.. ko tanya la serba serbi kt taska tuh!

Yezzaaa19 said...

...sapa x syg anak weiii!!!...

pn_fateen07 said...

nanti anak ko dah pandai cakap mest dia ngadu punyer.. aku dah letih nak dengar anak aku ngadu hari2..

RizQin said...

tak sabar nak tgu masa tu..