Tuesday, March 24, 2009

Info Selasa: Petua Kurus..hiks!

Seperti yg aku janjikan last week untuk bg info setiap selasa..maka hari ini aku tunaikan janjiku ittew!..well..semua org tak nak gemuk kan..?kalau boleh semua nk slim and have a perfect body cam bellarina instead jadi beanbag..tul tak?..so hari ni..aku perturunkan petua2 mcm mn nak menahan diri dari lapar dan seterusnya menjadikan impian menjadi kenyataan!..(sila bagi pengeras RM sejuta sorg!)..*matilah angkasawan negara

Pilih la mana2 yg korang rasa leh ikut..kalau boleh ikut semua..lagi bagus..hiks!

1) Minum segelas air setiap jam. It will make you feel full!*matilah kembung!

2) Pilih satu jenis mknan je dlm sehari. cth cam epal..pastu korang kerat dia 8 slices *matilah mona fendy!..hehe..2 slices mkn masa BF, 2 lagi waktu lunch, 2 lagi waktu dinner..baki 2 slices lagi buat snack!..kaedahnya otak ko pikir dh mkn 4 kali sehari tp realitinya korang cuma mkn 1 bijik epal jek!..Esoknya uolls pilih jenis mknan lain lak..ingat yer..sejenis jek!!jgn pulak pilih tembikai kann..hahahaha!!

3) Jgn berpuasa berturut-turut!..Puasalah selang sehari..puasa yg berpanjangan sebenarnya memperlahankan metabolism uolls..

4) Selalu bawak pics favorite models/celebrities ke mana yg korg pergi..haruzlah yg body lawa kann..(kalau korang carry pic oprah..tanggunglah sendiri!)..bila rasa lapar jek..pull out pics tu..confirm mati nafsu mkn korang!..hehe..selain tu..uolls leh tampal pics2 tu kat fridge, meja mkn atau pantry opis korg!hahaha..

5) Bila korg rasa lapar..segeralah buat sesuatu yg gross cam cuci reban ayam ke..korek cacing tanah ke..atau cuci tandas opis korg atau suruh member kentut kat depan muka korg..opps!..Ini boleh membantutkan rasa nk mkn korg tew..hehe( patutlah aku kurus dulu..selalu kena kentut ngan fatin rupanya!kuikuikui..

6) Tdo lah sekurang2 nya 6 jam waktu mlm sbb siapa yg tdo kurang 6 jam waktu mlm sebenarnya stimulates selera mkn sebyk 15%!!

7) Rendahkan suhu dlm opis/umah korg sebyk 10 degrees utk burn kalori..ataupun mandi dan minum air sejuk sahaja...sbb bdn korg terpaksa membakar kalori in order nak memanaskan balik badan korg yg sejuk tu!..Ingat yer..minum air sejuk utk bakar kalori..minum air panas utk rasa kenyang!..

8) Kalo korg suka sesuatu mknan tu..simpan pembalut mknan tu selepas korg mkn..cium jek pembalut tu setiap kali korg rasa lapar!!hiks!

9) Duduk tegak!..ia boleh membakar kalori korag sebyk 10% drp dok bongkok..disamping tu leh cantik kan posture bdn uolls..

10) Mkn depan cermin sambil bervogel!!..*kalau selera gak..tak tau la nak ckp!...hahahha!!

Itu dulu setakat ini..sebenarnya byk lagi petua extreme yg aku ada..tp takut korg tak dpt nk ikut..hehe..*aku pun tak leh nak ikut..opps!

Last sekali pesanan aku..jgn ambik portion yg besar dari genggaman penumbuk korg!..

Nak jadi mcm ni ke...?
atau nk jdi mcm ni?!!...

Sekiranya korang nak kurus gak tp tak leh ikut petua2 kat atas tu..aku ada satu resepi yg baikk punya utk korang..

Korang campurkan sikit mende ni dalam mknan korg balik kang..hehehe
atau pun korang cuba buat aktiviti kat bawah ni balik kang..pilih lah yg mana paling byk leh bakar kalori tu..hahahaha!!

Renung2kan..dan selamat beramal...hehe

9 comments:

Emy said...

kot yea nk bagi tips biar la yg berakal!! ni tips giler! lawak la.. eh yg no. 8 tu tak tahan.. tp betul ke psl yg minum air sejam sekali tuh?? ko kurus psl mcm tu ker?? (sambil tunduk memohon bimbingan ke jalan yg benar)

RizQin said...

kahkahkah!!..mmg la giler tp semua t betul nyeh!..aku baru jer tau yg air sejuk leh bakar kalori..aku start mandi air sejuk dh ni..

mn ada aku kurus noks..aku turun kg hasil tahan mkn nasik selama 2 bulan dan pergi gym seminggu 2 kali..* matilah confession..hiks!

deeni said...

petua nih ciptaan sediri ker?? hebat ler akk dh leh jd pakar diet skg...pas nih mmg air sejuk je ler jd pilihan ati ku..(dh xlama nak naik pelamin ni;)

pn_fateen07 said...

nyeh ... petua kempis perut lak pas ni ye...

Emy said...

dpt ko bertahan kan nyah? tp benda lain ko baham gak kan??

RizQin said...

Emy: aku betul2 berhenti mkn nasik 2 bulan..langsung tak sentuh nasik hockay!..mkn mende2 lain cam kuih 3 bijik RM1 atau bihun goreng..lunch aku mkn pisang goreng cicah sambal kicap RM1 gaks..(mmg menjimatkan hehehe)

Pas 2 bulan tu baru aku sentuh nasik during weekend..weekdays tgk keadaan..kalau rasa cam aku dh baham byk..aku g gym!..

Fatin: awat nk petua kempis peyut lak?..buatlah sit up & minum air selepas sejam mkn..serius tak tipu..sgt berkesan uolls..

Yezzaaa19 said...

...sal petua2 nih..xder dlm list ku???..hehehe..actually mak dah ada petua sendirik occayyy...aku mlm2 telan jer..2 biji jamu nona roguy tuh!..esok pagi2..sblm subuh ko dah sakit perut nak melepas!...hehe..Then yg aku tau..aku still breastfeed baby aku tuh!..perut aku selalu rasa kosong jer nih!..

Yezzaaa19 said...

...yg penting..aku leh pakai dah baju2 masa zaman silam aku tuh!...zaman kegemilangan???...hohoho

RizQin said...

wahhh KD...jeles i dgr!..
Mlm td aku dok menerai baju2 lama zmn kegelapan aku dulu!*budak2 kepohci tau la..ekekeke..tp still dinch muat!!huh!

baju zmn aku bertunang dgn laki aku tu dh muat la..

Ish..bila aku belek2 baju lama2 nih..tak sangka lak aku sekecik tu..menyesal tak jaga maintain dari dulu!!..

Yg aku perasan..semua2 baju lama2 tu sangkut part tetek & punggung aku nih!..motif?!hahahaha