Wednesday, December 24, 2008

Family Trip to Sunway Lagoon

Sengaja aku amik cuti hari ni utk beriadah bersama keluarga..aku pilih tempat nih sbb:-

1) Eryna dh pandai mintak naik tu naik nih
2) Eryna suka main air
3) Laki aku tak pernah dtg sini
4) Baru dpt bonus semlm..so apalagik kan..kita enjoy!!!..hehe

Lebih kurang kul 11.00 pg kitaorg gerak dr umah..pastu breakfirst berbagai..gedebak gedebuk sampailah ke situ lebih kurang kul 11.50 pg..yerlakan..belakang umah sajork..hehe

Dah lama aku tk dtg sini..masa aku dtg dulu..masih zmn jurassic park lagik..rupanya byk jugak perubahan yo?..entrance fee pun dh naik..skg dh pakai wrist watch kalu nk masuk..dulu pakai wrist tag jek..warganegara ada less 20% taw..kanak2 umur 3 tahun keatas kena bayar..bawah 3 tahun..free jek..entry fees bergantung berapa park korg nak masuk pastu baru tolak 20% tuh..ada paham?..hehe
Aku amik package 3 parks..iaitu Water Park (nk mandi manda), Amusement Park (Nak main game) & Wildlife Park (nk tgk zoo..)...so kenalah byr RM60 (dewasa) seorang..Eryna free jek..

Nak masuk punyalah strict uolls!..abis semua beg termasuk handbag kena check..tak leh bwk mknan luar katanya..hampeh!..air mineral pun tak leh..punyalah kerek!..sib baik aku bwk bekal susu tepung eryna yg tak bancuh lagik..so diaorg kasi kelonggaran bwk masuk sebotol air mineral jek..sebotol lagi air mineral ngan sebungkus keropok yg dibeli oleh apis di tong sampahkan sajok..!sbb..kalau nak simpan dlm locker pun kena charge RM5..!buang duit jek..

Minuman & makanan dlm nih sgtlah mahal..fresh orange besar nih jek..5 hengget!

Mula2 masuk kitaorg main game2 yg eryna leh join sama jek..yg extreme tak leh la kann..ada budak tecik..nak masuk umah hantu pun takleh..rugi tol..next time kena tinggal eryna ni kat atuk..hahahaha..

Life jacket tu kitaorg bawak sendiri..safety first la kan..


Kelakar la dua beranak nih..naik nih pun leh pening..genetik..genetik..hahaha!!!

Sib baik masa kitaorg dtg..tak berapa ramai manusia so tak yah la nk beratur pjg2 tgu turn main..

A long way to go..
hujung sekali leh naik flying fox terus turun ke pool..(kalau berani la kan..hehe)

view dr jambatan gantung..refreshing kann

pas main game..naik jambatan gantung..this is my first time naik jambatan sampai ke hujung..dulu2 naik sekerat jek pastu u-turn balik..eryna dh tertdo..so kitaorg rehat jap tepi pool tuh..tgu dia bgn bolehla ajak swim pulak..

tgh tunggu Eryna bgn tdo..

Dia celik2 jek..terus kitaorg tukar baju dia..eryna mmg pantang jumpa pool..dia suka main air!..
Pastu nak ajak dia naik semula..mmg lah susah..

Dah naik kecut jari2..main air..

Rehat lepas mandi..sementara tgu papa tukar baju..

Pas mandi manda..pergi mini zoo pulak..Yg bestnyer psl zoo nih..kita dibenarkan masuk ke kandang & pegang binatang2 nih semua..seronok taw!..Zoo negara mana leh buat nih semuakannn..?Rangers dia semua mmg friendly dan rajin melayan kanak2..tanyalah apa yg korg nak..semua dia jwb..Eryna lah yg paling gumbira..bising molot dia tegur minatang2 nih..




Kangaroo pun ada..


Burung yg kepala merah tu garang ak mampos..


Ular ni punyalah besar..mcm pas mkn sekor kambing..yg sebelah tu buaya apa ntah..









Lepas pegang minatang2 ni..bolehla cuci tgn..ada disediakan tempat cuci tgn dgn sabun sekali..so not to worry about the hygiene k..



Eryna mula2 takut ngan rabbit nih..lama2 makin berani sampai nak tdo lak ngan rabbit..

wahhh!!..byk jugak binatang yg ada dlm zoo nih..yg aku tak pernah tgk pun ada..
korang leh tgk dlm pic2 yg aku amik nih..


Monyet nih leh melekat kat cermin cam cicak..pelik tul!

Binatang apa ntah nih..bergerak punyalah laju..susah aku nak snap muka dia!

Motif tayang telur kat aku?

Monyet & gagak albino..kiutkan monyet tew..sib baik mamak albino tak ikut sekali kalau tak..sure ada sekali pic dia kat sini..hehe

Sempat gak aku buat fear factor kat situ uolls..!..aku punyalah serem dgn minatang ni..rangers tu seboklah suruh aku pegang jugek..arghhh!!
Terserlah muka kontrol takut..!Eryna lagilah penakut..lsg tak nk pegang..gelakkan org jek pandai..ish..ish.

Ni minatang yg suka kentut tu..tp menurut ranger tuh..dia dh operate minatang ni supaya tak kentut..aku pun pelik camner dia buang angin pasni..sendawa kot?..hahahaha..apa2 pun..yg jantan kaler hitam putih tu garang..dia protect si betina..gentleman kan..?
Yg aku pegang tu betina..cuak giler muka aku masa tu..


Lihatlah muka dia dgn lebih jelas..isk..isk..mcm tak cayer je aku dh pegang mende alah nih..

Lebih kurang kul 5 lebih kitaorg keluar dr sini..pastu singgah kat sunway pyramid..mamam kat Waffle World..lapar sgt..seharian dok dlm tuh..Lepas mamam..apalagi..balik umah la..hehe


Mknan kat sini boleh tahan best la..kalau sesape suka mkn meatball kat Ikea..tak yah g jauh2 lagik..sini pun ada sejibik cam kat sana..selain tu..waffle & pan cake dia pun best..harga pun boleh diterima akal..hehe



Tak sempat nak snap pic waffle eryna..dh lapar sgt dia..

Kitaorg mmg enjoy giler la dgn lawatan ke sunway lagoon ni..sbb selain bergumbira..eryna pun dpt belajar kenal binatang..Korang apa lagik..bwk la anak2 g sana..mesti diaorg sukanyer..



2 comments:

Emy said...

dh lama tak gi sunway lagoon nie... mcm dh best jek, nti nk g jgk

RizQin said...

pergilah..mesti arieana seronok..lagi2 dia tu byk mulut..sure kecoh..hehe